Een dag in Antwerpen, België: activiteiten en plaatsen om te bezoeken

Antwerpen is een bruisende havenstad in het noorden van België. Het is niet de eerste bestemming in België die door toeristen wordt gekozen omdat ze ten onrechte denken dat het een industriële havenstad is. Dat is jammer, want dat is lang niet altijd het geval. Antwerpen is een prachtige stad met een pittoreske oude stad, prachtige architectuur, veel kunst, de beste winkels van het land en een eersteklas keuken.

Als u slechts één dag in de stad hoeft door te brengen, raad ik u aan om de volgende plaatsen te kiezen:

 • Het centraal station
 • Winkelen in de Meierstraat
 • Rubenshuis (Rubenshuis)
 • Notre-Dame-kathedraal
 • Groenplatz
 • Het grote plein van Antwerpen
 • Kasteel Het Steen
 • Het MASAan Museum in Stroom
Het centraal station, Antwerpen

Activiteiten in Antwerpen, in één dag

Het centraal station

De gemakkelijkste manier om Antwerpen te bereiken is met de trein. Het is ook een gelegenheid om het centraal station van Antwerpen te bewonderen, dat als één van de mooiste ter wereld wordt beschouwd. Dit station is in gebruik sinds 1905 maar werd eind 19e eeuw door Louis Delacenserie en Clément Van Bogaert omgevormd tot zijn huidige vorm. Het is erg moeilijk om er een architectonische stijl aan toe te schrijven omdat er tijdens de bouw veel invloeden zijn gebruikt. Het station heeft 4 verdiepingen, waarvan er 2 gebruikt worden voor de metro.

Als u met kinderen reist, kunt u naar de Zoo van Antwerpen gaan, die zich vlak naast het station bevindt. Het is de oudste dierentuin ter wereld en bevat meer dan 5.000 dieren van 950 verschillende soorten.

Als ik naar een stad in België ga en ik weet dat sommige activiteiten mijn kinderen niet zullen interesseren, neem ik soms contact op met een babysitter om ze een uur of twee te laten babysitten. Met Bsit is het gemakkelijk om overal in België een babysitter te vinden. Als je een babysitter wilt vinden voor je volgende reis naar Antwerpen, download dan gerust de applicatie.

De diamanten

Het is niet toevallig dat Antwerpen de diamantstad wordt genoemd: de diamantwijk grenst aan het centraal station. De diamanthandel begon in Antwerpen al in de 15de eeuw. In de 19e eeuw werd de stad een echt kruispunt voor de handel in deze kostbare steen. Bijna 84% van ‘s werelds ruwe diamanten passeren hier en meer dan 1700 diamantbedrijven hebben hier hun hoofdkwartier.

Meierstraat

Als u het hoofdstation verlaat, bereikt u de rue Meier, de belangrijkste winkelstraat van de stad, in de richting van het stadscentrum. Bovendien wordt deze straat niet alleen beschouwd als de grootste winkelstraat van de stad, maar ook als de grootste van het hele land. Klanten komen uit heel België en de buurlanden om te winkelen. Antwerpen wordt ook wel de modestad genoemd, niet alleen vanwege de luxe en designwinkels, maar ook omdat er het FFI (Vlaams Mode Instituut), het Modemuseum (MOMU) en de modeschool gevestigd zijn. Naast de vele winkels zijn er in de Meierstraat veel indrukwekkende gebouwen te vinden, zoals het Koninklijk Paleis en de Stadsfeestzaal.

Als u van winkelen houdt, is Antwerpen waarschijnlijk de beste plek om uw passie te verwennen. De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zondag zijn de winkels alleen open op de Hoogstraatet en de Kloosterstraat. Elke eerste zondag van de maand zijn alle winkels geopend.

Rubenshuis / Rubenshuis / Rubens’ huis

Langs de rue Meier, als u voor het Koninklijk Paleis linksaf slaat, komt u het huis van Rubens tegen, één van de bekendste toeristische trekpleisters van Antwerpen. Hier woonde en werkte de schilder van 1616 tot aan zijn dood in 1640 en na zijn dood veranderden de nieuwe eigenaars de plaats aanzienlijk tot hij in 1937 door de stad werd opgeëist, toen de gemeente besloot het weer in zijn oude staat te herstellen. Het museum herbergt veel werken van de kunstenaar en zijn leerlingen, waaronder het werk van Anthony Van Dyck. Er zijn ook veel meubels en andere 17de-eeuwse kunstwerken te zien. Een charmant tuintje is ook een bezoek waard.

Notre-Dame-kathedraal

De kathedraal van Antwerpen is het grootste gotische monument ter wereld en heeft de hoogste klokkentoren (123 m.) van België. De bouw van de kathedraal heeft 169 jaar geduurd en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is echt indrukwekkend, maar wat haar uniek maakt zijn Rubens 7 gangpaden en 4 meesterwerken die binnenin te bewonderen zijn, naast andere kunstwerken.

Groenplaats

Dit bruisende plein vol cafés en restaurants ligt in het historische centrum van Antwerpen, vlak naast de kathedraal. In het centrum van dit plein staat het standbeeld van de beroemdste inwoner van de stad: Rubens.

GroteMarkt

Het majestueuze Stadhuisgebouw, gebouwd in de stijl van de Vlaamse Renaissance, domineert het plein. Er zijn ook de huizen van de bedrijven, die, hoewel ze ooit vernietigd zijn, sindsdien in hun oorspronkelijke vorm zijn hersteld. In het midden van het plein zie je de Brabo fontein. De legende gaat dat in het verleden een reus van de stad de handen van de zeelieden in de Schelde sneed en gooide als ze weigerden een tol te betalen, tot de dag dat Silvius Brabo hem doodde en de reus zijn hand in de rivier wierp. De fontein toont Brabo die de hand van de reus in de rivier gooit. Er wordt ook gezegd dat Antwerpen zijn naam aan dit verhaal dankt omdat “hand weerpen” betekent “hand werpen” in het Nederlands. Het handsymbool is overal in de stad te zien. In feite verkopen we zelfs taarten die een handvorm hebben.

Het Steen

Vanaf de GroteMarkt komt u aan de oevers van de Schelde terecht en komt u Het Steen tegen, een middeleeuwse vesting uit de 13e eeuw. Het was het eerste stenen gebouw van Antwerpen en wat er nu nog van over is, vertegenwoordigt slechts een klein deel van wat het toen was. Dit kasteel was ooit een gevangenis en tot voor kort een onderdeel van het scheepvaartmuseum.

MAS Het Aan de Stroom Museum

We vervolgden onze wandeling op de oevers van de Schelde tot we het Mas Musée Aan de Stroom tegenkwamen. Onderweg konden we het prachtige Loodsgebouw bewonderen, een administratief gebouw uit 1895. Het MAS is een modern museum dat het verhaal van Antwerpen en zijn relaties met andere landen vertelt. Het museum heeft een collectie van 470.000 voorwerpen, maar die zijn niet allemaal te zien. Een deel daarvan is opgeslagen op de tweede verdieping van de zichtbare opslagruimte. Voordat u het gebouw verlaat, vergeet niet om het uitzicht vanaf de bovenste verdieping te bewonderen.

Vlak voor het museum kunt u 4 zeer interessante paviljoens bezoeken: het diamantpaviljoen, het havenpaviljoen, het zilverpaviljoen en de MASshop.

Ontdek de culinaire scene in Antwerpen

Alles is te vinden op het Antwerpse culinaire toneel, van met Michelin-sterren bekroonde restaurants, visrestaurants, bistro’s, levendige bars en biercafés. Trakteer uzelf op wafels, Belgische chocolade, mosselen en frites en Belgische bieren.

Antwerpen is een fascinerende stad met een veelheid aan activiteiten en plaatsen om te bezoeken. Helaas was mijn tijd ter plaatse beperkt, maar als ik de kans had gehad om nog wat langer te blijven, dan had ik met veel plezier dit gedaan:

 • Het Plantin Moretus Museum, een drukkersmuseum. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
 • De slagershal
 • Vlaeykensgang, een klein steegje naast de Grote Mark, dat er nog steeds uitziet alsof het in de 16e eeuw was.
 • De St. Anna-tunnel, een 572 m lange tunnel gereserveerd voor voetgangers en fietsers langs de rivier. Vanaf de andere kant van de Schelde heeft u een prachtig uitzicht op Antwerpen.

De kaart van de stad Antwerpen

De beste manier om te genieten van alles wat de stad te bieden heeft, is het kopen van de stadsplattegrond, die gratis toegang biedt tot de meeste van de belangrijkste attracties, gratis toegang tot het openbaar vervoer en kortingen op sommige attracties, bezoeken en aankopen. Er zijn 3 pakketten beschikbaar, afhankelijk van de tijd die u ter plaatse doorbrengt. Er is een kaart voor 24, 48 en 72 uur.

Waar te overnachten in Antwerpen

Lindner Hotel & City Lounge

We verbleven in het Lindner Hotel en City Lounge, een zeer modern centraal gelegen hotel vlakbij het station. Onze kamer is voorzien van alle diensten die je van een 4-sterren hotel mag verwachten, inclusief wifi, airconditioning, een kluis en toiletartikelen. Het bed was comfortabel en schoon. We hebben vooral genoten van het buffet, dankzij een echt ongelooflijk ontbijt, en vriendelijk en behulpzaam personeel.

Hotel Julien ligt direct naast vele activiteiten zoals het Groenplein, de Antwerpse Kathedraal en de Meir Shopping Street. De spa bevindt zich in een 16e eeuwse kelder, maar de rest van het hotel is resoluut modern. De kamers zijn ruim en voorzien van een aangrenzende badkamer en er zijn vele mogelijkheden. Vergeet niet om gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes zoals de bibliotheek of het terras op het dak en de bar.

Hotel De Witte Lelie ligt in dezelfde buurt, 8 minuten van Groenplaats en 5 minuten van de grote markt. Dit kleine luxueuze en charmante hotel is smaakvol ingericht en dit historische gebouw is ingericht met comfortabele en moderne elementen.

Hotel Rubens, eveneens in dezelfde buurt, op één minuut van de Grote Markt, biedt ruime kamers met grote ramen. De lichte en luchtige kamers zijn ideaal voor een stel, of zelfs een gezin, omdat de bedden echt heel groot zijn. Bij mooi weer wordt het ontbijt van het hotel geserveerd in de 16e eeuwse toren.

Ik had echt moeite met het sorteren van mijn foto’s voor deze post omdat Antwerpen echt fotogeniek is en ik honderden foto’s op één dag heb gemaakt. Als u door België moet gaan, stel ik sterk voor dat u Antwerpen in uw reisschema opneemt.