Twee dagen om de Ardennen te bezoeken met uw gezin

Moe van het werk, heb je rust nodig, wil je van je gezin genieten? Een weekendje Ardennen is een must! Twee dagen om het beste uit deze prachtige regio te halen op een steenworp afstand van ons……. Volg de gids!

Vrijdagavond is het tijd om te gaan! In de koffer: wandelschoenen, regenjas, badpak en het laatste kinderdeken. Met de auto richting Malmedy, een klein stadje gelegen in het hart van de Belgische Ardennen en op slechts 1u30 rijden van Brussel. Stap in de auto!

De landschappen worden steeds heuvelachtiger. In de bocht van een klein landweggetje dat typisch is voor de Ardense dorpjes, is het vakantiehuis zichtbaar aan de horizon. Een klein huisje, allemaal gekleed in hout, een grote tuin die leidt naar de rand van een mooi hardhouten bos. Eerste indruk: uitstekend!

Zodra de auto geparkeerd staat, rennen de kinderen het chalet binnen. Een gezellig interieur om te wensen. Woonkamer, keuken, slaapkamers, speelkamer en jacuzzi! Gelukkig zit de trui in de koffer! Rondom een koffie en een warme chocolademelk is het tijd om het weekendprogramma in te stellen: hoe rust, ontdekking, frisse lucht en de wensen van de kinderen te combineren? De Gids Ardennes-Pass1 aangeboden door Ardennes-Etape, een vakantiehuisverhuurder in de Ardennen, zal zeker in staat zijn om dit probleem op te lossen!

Dag 1: een zaterdag van natuur en cultuur

Een ochtend in het bos

De Oostelijke Stedenschepen bieden vele mogelijkheden om te wandelen. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of een gezin dat op zoek is naar een schilderachtig wandelpad, maar toegankelijk met een wandelwagen: alles is mogelijk!

Na een stevig ontbijt dankzij de croissants en warme chocoladebroodjes die papa in de plaatselijke bakkerij heeft gevonden, is het hele gezin, met wandelschoenen aan, klaar voor een ontdekkingsreis rond kasteel Reinhardstein! De kinderen zijn oud genoeg om de 7 km lange wandeling te proberen. Ze effenen de weg door bij elke kruising de groene rechthoek nauwgezet te volgen. Waterval, bos, panorama op de vallei van de Warche, rotsen, apenbruggen,…. 2u15 wandelen voor een echte verandering van omgeving!

De kinderen hebben veel tijd doorgebracht en maken gebruik van de terugkeer naar Malmedy om een dutje te doen in de auto. De paar sandwiches met Ardense ham en Malmedy kaas zetten iedereen weer op de been!

Een middag cultuur

In de bocht in de steegjes van de stad Malmedy maken historische monumenten, plaatselijke winkels en brouwerijen deel uit van de mix. Grenzend aan de imposante kathedraal, het Malmundarium, een museum waarvan de carnaval- of papierwerkplaats de kinderen steeds weer vermaakt. Kleuren, folklore en carnavalsritmes: een bezoek aan Malmedy in februari laat de gelukkigen de carnavalsfeesten live beleven. Een ervaring die de dromen van kinderen verfraait en tegelijkertijd hun magen vult met snoepjes.

Na deze drukke dag kan er in het huisje een gegratineerd witloofgerecht, een raclette, boule à la liégeoise, streekgerechten of gewoonweg traditionele Bolognese pasta worden gekookt en gedronken.

Om 21.30 uur slapen de kinderen goed. Het is tijd om de jacuzzi in te gaan en de dag af te sluiten met een romantische nacht voor twee.

Dag 2: Een cocon zondag

Slapen in

Verblijf in bed tot 10 uur ‘s morgens, geniet van een geperst sinaasappelsap in een pyjama op de bank, geniet van een paar kusjes uit Malmedy2,.... gewoon genieten van het leven! Dit alles terwijl de kinderen een spelletje wilde pingpong spelen.

De dorpskerk luidt nu al de twaalf middagslagen. Tijd om de restjes van de maaltijd van de vorige dag op te eten of om kleine spekquiches te kopen bij de ambachtelijke cateraar.

De koffer is gesloten, dubbele controle van de aanwezigheid van de knuffel, kinderen in de auto, … iedereen is klaar om de ontdekking van dit Ardense grondgebied af te ronden vooraleer naar huis terug te keren.

Een middag in de open lucht

Alvorens terug te keren naar de routine en het werk, is een verfrissend bezoek aan het natuurpark van de Hoge Venen van essentieel belang. Het natuurreservaat is uniek in België en biedt een betoverend spektakel voor zijn bezoekers: veenmoerassen zover het oog reikt, lattenpaden, bossen, heidevelden, … de plaats is echt een bezoek waard! Het Natuurpark Hoge Venen – Eifel is de ideale plek voor alle bezoekers. Kinderen en ouders moeten een kaart pakken om niet te verdwalen in deze 4500 hectare in het wild.

Na het plezier op de roosters ontdekken de kinderen het Signal de Botrange, het hoogste punt van België. De ideale plek voor een familie-souvenirfoto! De fagnard-decoratie zorgt voor de mooiste afbeeldingen.

Het is bekend: het buitenleven is een goede plek om te graven! Een stop bij Mount Rigi is een must. Pannenkoeken, wafels of taarten, genoeg om de meest veeleisende magen tevreden te stellen. Fijnproevers stoppen bij een van de vele gastronomische restaurants in de omgeving. “The Carpentry” en “The Bistromatist” in gedachten!

Het wordt donker. Het is tijd om weer op weg te gaan. Rust, ontdekking, frisse lucht: het contract is vervuld, het hele gezin vertrekt met herinneringen vol herinneringen, met middelen en klaar om het dagelijks leven weer onder ogen te zien.

In de praktijk betekent dit het volgende

Ardennes-Etape, marktleider in de verhuur van vakantiehuizen in de Ardennen, biedt meer dan 1400 vakantiewoningen verspreid over de hele Ardennen. Chalets, villa’s, kastelen, cottages, bijzondere accommodaties,…. van 2 tot 60 personen,… genoeg om gezinnen, koppels of groepen vrienden tevreden te stellen. Dankzij de Ardennes-Pass Gids die bij elke reservering wordt aangeboden, is het mogelijk om rondleidingen van twee of meer dagen in de Ardennen te organiseren, ongeacht de gekozen regio. Dinant, Namen, La Roche, Bouillon, Bastenaken,…. elke regio is een bezoek waard! Genoeg om het hele jaar door een weekendje weg te gaan!